FOTOSÍNTESIS

La reacció més important que protagonitzen les plantes.

Les plantes són remarcables per moltes raons. Però potser la més sorprenent de totes és el fet que les plantes poden desenvolupar-se elles soles partint només d’una mica d’aigua, aire i llum.

A través d’un procés anomenat FOTOSÍNTESIS gairebé totes les classes de plantes aprofiten l’energia del sol per a combinar CO𝟮 (diòxid de carboni, que està fet de carboni i oxígen) amb H𝟮0 ( l’aigua, feta d’hidrògen i oxígen) per a produir unes substàncies químiques molt més complexes, conegudes amb el nom de molècules orgàniques.  Aquestes molècules són la matèria pròpia i característica de la vida i dels éssers vius.

Com totes les altres coses vivents,  les plantes estan formades de cél·lules -que són una mena de bosses o petits contenidors de matèria viva (el citoplasma) envoltada per una membrana.  Tot això està fet amb molècules orgàniques.

La fotosíntesis té lloc a l’interior d’uns petits cossos especials que es troben al citoplasma:  són els cloroplasts.  El color verd de les plantes és degut precisament a la substància més exclusiva que aporten els cloroplasts: un pigment anomenat clorofil·la . Aquests cloroplasts (i la clorofil·la), per a funcionar, necessiten estar en alguna posició exposada a la llum del sol. Per a això, les plantes disposen de les fulles.  De fet, les fulles són unes estructures preparades especialment per a contenir una gran quantitat de cèl·lules plenes de cloroplasts i orientar-les en la direcció més adient per a capturar la màxima llum solar possible.

Els cloroplasts es concentren en un teixit anomenat “mesòfil”, sobretot sota l’epidermis de la fulla.

Però per a engegar el procés de la fotosíntesi no n’hi ha prou amb capturar la llum, també ha d’arribar fins els cloroplasts el CO𝟮i l’H𝟮0 .  El diòxid de carboni és un gas present a l’atmosfera. Entra a l’interior de la fulla a través d’uns petits orificis coneguts amb el nom d’estomes.  L’aigua necessària normalment s’absorbeix del sòl per les arrels i es transporta cap a les fulles per l’interior d’uns canals especials de què disposa la planta.  Ales fulles, es reparteix per mitjà de nervis i per infinitat de venes minúscules que arriben a totes bandes de la llàmina foliar.

Les molècules produides en els cloroplasts són els carbohidrats  -una combinació de carboni, oxígen i hidrògen.  Posteriorment, una altra sèrie de processos a l’interior de les cèl·lules transforma aquests carbohidrats en molècules orgàniques imprescindibles per al desenvolupament de la vida, principalment proteïnes i àcids nuclèics (RNA i DNA).  Aquí participen molts altres elements químics, com són el sofre, el fòsfor i el nitrògen, obtinguts per la planta a través dels nutrients del terreny, els quals són absorbits per les arrels, disolts en l’aigua del sòl.  La majoria dels altres elements necessaris per al funcionament saludable i equilibrat de les plantes (potassi, calci, magnesi, ferro, manganès,…)  entren en el cos vegetal seguint la mateixa via.

Aquesta entrada s'ha publicat en 2n ESO, 3r ESO, Ciències naturals (2n ESO), Ciències naturals (3r ESO), General i etiquetada amb . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.