EL CICLE DEL CARBONI

EL CICLE DEL CARBONI

Les plantes no solament produeixen l’aliment del món a través de la fotosíntesis.  També alliberen l’oxígen que tots necessitem per a respirar i juguen un paper vital en la regulació del clima de la Terra.  

Usant la fotosíntesis, les plantes creen les molècules orgàniques que els organismes “no fotosintetitzadors” necessiten per a nodrir-se -i això ens inclou a nosaltres, els humans, juntament amb la resta d’animals.  Però aquí no s’acaba la seva funció:  Tot l’oxígen que hi ha a l’atmosfera és el resultat de la fotosíntesis.  Aquest fet és molt important, perquè la majoria d’èssers vius depenen de l’oxígen per a la seva supervivència (i això ens inclou novament a tots nosaltres, la majoria d’organismes vius i també a les pròpies plantes). Els éssers vius utilitzem l’oxígen per a alliberar l’energia que les nostres cél·lules necessiten per a dur a terme les seves funcions, en un procés que es coneix amb el nom de “respiració aeròbica”.  Alhora que aquest procés allibera energia, també produeix diòxid de carboni (CO₂)  i  aigua (H₂O). És essencialment una mena de fotosíntesis a la inversa i es podria comparar amb allò que s’esdevé quan nosaltres cremem un tros de fusta, carbó o una mica d’oli. Els éssers vius “cremem” matèria orgànica a nivell cel·lular i n’obtenim energia vital.

Per tant, les plantes operen en una mena de cicle, prenent diòxid de carboni de l’atmosfera i, juntament amb els animals, fongs i altres coses vivents, retornant-lo més tard a través de la respiració.  Tot això conforma una part vital del CICLE DEL CARBONI, un sistema immensament complicat a través del qual el carboni es movilitza per diferentes parts de la Terra, des de les alçades de l’atmosfera fins a les profunditats de l’escorça terrestre.

Aquest cicle intervé de manera decisiva en la regulació climàtica del planeta. El diòxid de carboni és un “gas hivernacle” -atrapa una alta porció de l’escalfor que es desprèn de la Terra, provinent dels rajos del Sol-.  Això vol dir que quant més diòxid de carboni hi hagi a l’atmosfera,  més alta serà la temperatura de la Terra. Els organismes fotosintetitzadors exerceixen un gran paper en limitar la quantitat de diòxid de carboni present al medi ambient en cada moment.  

Nosaltres, els humans,  hem alterat de manera molt notable l’equilibri d’aquest sistema, cremant durant dècades combustibles fòssils. Aquesta pràctica continuada ha alliberat enormes quantitats de diòxid de carboni en un període de temps relativament molt curt.  Les conseqüències d’aquesta situació són difícils de predir, però podrien ser desastroses. 

https://oceanservice.noaa.gov/

Transcripció de l’audio del vídeo anterior:

What is the carbon cycle? Carbon is the chemical backbone of all life on Earth. All of the carbon we currently have on Earth is the same amount we have always had. When new life is formed, carbon forms key molecules like protein and DNA. It’s also found in our atmosphere in the form of carbon dioxide or CO2. The carbon cycle is nature’s way of reusing carbon atoms, which travel from the atmosphere into organisms in the Earth and then back into the atmosphere over and over again. Most carbon is stored in rocks and sediments, while the rest is stored in the ocean, atmosphere, and living organisms. These are the reservoirs, or sinks, through which carbon cycles. The ocean is a giant carbon sink that absorbs carbon. Marine organisms from marsh plants to fish, from seaweed to birds, also produce carbon through living and dying. Sometimes dead organisms become fossil fuels that go through combustion, giving off CO2, and the cycle continues.

Aquesta entrada s'ha publicat en 2n ESO, 3r ESO, Ciències naturals (2n ESO), Ciències naturals (3r ESO) i etiquetada amb , , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.