La nostra feina a l’hort i el jardí implica el fet d’estar treballant sempre amb la matèria orgànica i la matèria inorgànica d’aquest indret. La matèria orgànica és la base no tan sols de la vida de les plantes i animals, sinó què també és la font principal d’elements que confereixen la fertilitat natural al terreny.
Fulles d’om, foradades per galeruca (petita larva d’insecte que menja teixits de la fulla de l’arbre).
Cèl·lules del teixit d’una ceba, vistes al microscopi. (Foto: M.Àngel Osuna)
Les fulles dels arbres i altres restes, sobretot vegetals, que anem recollint i apilant dia rere dia ens han de servir per a la generació de l’adob natural que anomenem HUMUS i que obtenim a través d’un procés que rep el nom de COMPOSTATGE. Anem a veure com funciona aquest procés:
La matèria orgànica en forma d’HUMUS que finalment obtindrem a través del llarg procés del compostatge patirà una altra sèrie de transformacions quan s’incorpori al terreny. Aquest HUMUS anirà passant per una fase que es coneix amb el nom de MINERALITZACIÓ i quedarà convertit al final de tot en sals minerals sol·lubles en aigua i altres elements químics. Aquestes sals minerals són l’aliment de les plantes.
En el següent enllaç trobareu un dossier en .pdf elaborat per l’Ajuntament de Reus que explica de manera molt completa i molt ben documentada com >>> fer compost a l’escola