Sistemes de reg: Aspersors i difussors

Els aspersors són petits aparells mecànics que es connecten a una font d’alimentació d’aigua (una canonada o un tub de reg) i emeten un o una sèrie de rajos d’aigua que es mouen i es dispersen damunt d’una superfície de terreny, abastant un radi d’acció determinat i consumint una quantitat d’aigua constant.

Aquests aparells solen estar fabricats en plàstic i incorporen també molt sovint algunes peces de metall. Hi ha força tipus diverssos d’aspersors: d’impacte, de turbina, oscil·lants, giratoris… Cadascun d’ells fa servir d’una determinada manera la força motriu de l’aigua, per a generar el moviment de les peces que aconsegueixen produir la sortida de l’aigua en forma de raig de pluja giratori.

El vídeo anterior mostra un petit exercici molt imaginatiu per a fer funcionar un prototip d’aspersor amb la força del vent . Els aspersors que nosaltres fem servir en els nostres jardins, però funcionen amb sistemes directament moguts per la pressió de l’aigua.

És interessant comprendre una mica com funcionen els engranatges que fan que l’aspersor giri en una direcció i un altre

Igualment, la força motriu i la pressió de l’aigua interactuen amb altres elements bàsics d’un sistema de reg automàtic, com son les electrovàlvules.

Aquesta entrada s'ha publicat en 3r ESO, Tecnologia (3r ESO) i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.