La cel·lulosa i el paper

Vegeu aquests dos videos i el petittext del final per a acabar d’entendre el nostre experiment de fabricació artesanal de paper:

   

 

El procés de fabricació de paper a artesanal , partint de fibres naturals de morera (Morus alba) i morera de paper (Broussonetia papyrifera) per tal d’extraure’n la cel·lulosa ha incorporat un bon nombre de passos:  Sel·leccionar i pelar les branques de l’arbre, retirar les restes d’altres tipus de teixits vegetals presents a la pell o escorça i a la fusta interna (lignina, suberina…) per a quedar-nos amb els teixits més útils.  Bullir el material orgànic obtingut. Aixafar i separar les fibres, picant el material amb martells especials. Bullir de nou, afegint-hi un àlcali (lleixiu).   Trossejar i batre.  Dispersar la cel.lulosa en aigua neta.  Barrejar i finalment fer el full de paper.  Assecar, premsar i desar.

Vegeu també aquest vídeo sobre una exposició d’una artista que treballa molt amb paper artesanal com a material expressiu protagonista de la seva obra:

Aquesta entrada s'ha publicat en 2n ESO, 3r ESO, Ciències naturals (2n ESO), Ciències naturals (3r ESO), Tecnologia (3r ESO), Visual i Plàstica (2n ESO), Visual i Plàstica (3r ESO) i etiquetada amb , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.