Els moviments de l’escorça terrestre i la formació dels continents.

L’aspecte superficial de la terra es transforma constantment per efecte dels agents externs: els elements físics i meteorològics que provoquen l’erosió, els processos químics, l’acció dels éssers vius, i també per efecte de les forces internes de la Terra: els processos geològics que actuen sobre l’estabilitat de les capes i materials de la geosfera planetària, , el moviment de les plaques continentals, el vulcanisme, els moviments sísmics…

Aquesta transformació s’incia des del moment del naixement del nostre planeta, no s’ha aturat des de llavors i no s’aturarà mai, mentre el planeta continui existint com a unitat diferenciada dins del cosmos.

Vegem en dues animacions com ha estat i com es preveu que serà la transformació de l’aspecte exterior de la Terra, pel que fa a la forma i situació dels seus continents i oceans. (Scotese, C.R., 2016. Plate Tectonics, Paleogeography, and Ice Ages, (Modern World – 540Ma), YouTube Animation https://youtu.be/g_iEWvtKcuQ​.)

Tot aquest moviment dels continents ve acompanyat d’una intensa activitat volcànica i sísmica.

Els volcans expulsen materials que acabaran formant part de la nova escorça exterior del planeta.

Aqui podeu veure una simulació dels efectes dels grans terratrèmols en una ciutat.

https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/noticies-324/simulacio-de-grans-terratremols-al-japo/video/5622919/

Els moviments sísmics produeixen un efecte expansiu que s’escampa des d’un nucli envers totes direccions en forma d’ones.

Aquesta entrada s'ha publicat en 2n ESO, Ciències naturals (2n ESO), General i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.