Mecanismes: engranatges

Els mecanismes són la part de les màquines i dels aparells que serveix per a transmetre i transformar el moviment i efectuar un treball. Vegem-ne alguns dels elements que integren aquests mecanismes i reflexionem una mica en la curiositat del seu disseny.

Els dibuixos de la presentació que acabeu de veure han estat extrets de documentació proveïda per Dassault Systemes – 2011

RELACIÓ DE TRANSMISSIÓ

Aquesta transmissió generalment implica també un canvi en la velocitat del moviment inicial, la qual cosa significa que el moviment final que s’obté s’accelera o s’enlenteix.

Per conèixer com serà aquesta velocitat final fem servir una fòrmula que anomenem RELACIÓ DE TRANSMISSIÓ i una unitat de mesura que són les revolucions per minut [rpm] (o número de voltes que fa un element circular, cilíndric o cònic, com pot ser una politja o un engranatge, cada minut).

Rt = cond / motriu.

Rt = Relació de transmissió. cond = nº de rpm de l’element conduit (p ex. eix de la roda d’un cotxe) motriu = nº de rpm de l’element motriu (p ex. Eix motriu del motor)

També ho podem trobar expressat d’aquesta manera, incorporant la variable del diàmetre de la roda de la politja o l’engranatge :

I = Velocitat de transmissió
N1= Velocitat de rotació de la roda o engranatge motriu
N2 = Velocitat de rotació de la roda o engranatge conduït.
D1 = Diàmetre (en mm.) de la roda motriu
D2 = Diàmetre (en mm.) de la roda conduïda

I també ho podem trobar expressat així, amb el mateix significat, pero incorporant també una nova variable : el nombre de dents que presenta cada roda d’un engranatge

T = W1/W2 = d1/d2 = Z1 / Z2

En aquest cas:
T= Relació de transmissió
W1 = Velocitat de rotació d’entrada
W2 = Velocitat de rotació de sortida
d1 = diàmetre roda motriu
d2 = diàmetre roda conduïda
Z1 = nº de dents de l’engranatge d’entrada
Z2 = nº de dents de l’engranatge de sortida
Aquesta entrada s'ha publicat en 3r ESO, Tecnologia (3r ESO) i etiquetada amb , , , . Afegiu a les adreces d'interès l'enllaç permanent.

Els comentaris estan tancats.