Com hem pogut observar en la nostra pràctica diària, mentre hem anat conreuant l’hort i en moltes altres activitats que hem anat plantejant al llarg del curs, les plantes i els animals que coneixem es desenvolupen i interactuen en un medi que els proveeix de tot allò que necessiten per a viure. Les plantes neixen a partir de llavors que sembrem a la terra. L’aigua i els nutrients els són imprescindibles, així com la llum del sol i altres condicions favorables. La temperatura i la climatologia de cada època de l’any aporta alguns d’aquests factors. Els cicles vitals de tots els éssers vius es troben absolutament lligats als canvis i a les característiques que ofereix el seu entorn ecològic, del qual en formen una part substancial. La nutrició, la relació i la reproducció són funcions importantíssimes dels éssers vius que només s’expliquen si entenem que aquest conjunt d’éssers vius formen part indestriable del planeta en què vivim. La biosfera és una part imprescindible de la Terra, com ho són la geosfera, la hidrosfera i l’atmosfera.
En el següents enllaços podem repassar les funcions vitals principals que caracteritzen tots els integrants de la biosfera, des dels més petits i simples fins els més complexos:
Vegem, també, alguns vídeos que il.lustren de manera molt simple les idees principals d’aquest tema, i d’altres que ens formulen preguntes interessants:
En un sentit més profund, cadascuna de les funcions vitals que ara comencem a aprendre inclou processos molt i molt complexos, que s’estudien aprofitant tots els camps de la ciència i que seran el que el dia de demà alguns alumnes d’avui seguiran investigant …